A törvényi és jogi szabályozások napról napra változnak. Rendkívül nehéz nyomon követni az éppen aktuális, már hatályba lépett jogszabályokat a tervezetekről ne is beszéljünk. Maradjon mindig naprakész és látogasson hétről hétre blog oldalunkra. Célunk, hogy közérthető módon, szakzsargon mentesen minőségi és hiteles információhoz juttassuk Önt.

Végső haszonélvező regisztrációja

Végső haszonélvező regisztrációja
2018-07-16

2018 november 1.- től új törvény lépett érvénybe Szlovákiában, amely értelmében minden gazdasági társaságnak (így a Kft.-knál is) kötelessége bejegyeznie a végső haszonélvezőt.

 

Ki a végső haszonélvező?

  1. A gazdasági társaságban legalább 25%-os részesedése van a szavazati jogból és/vagy a törzstőkéből,
  2. jogában áll bármilyen szervet kinevezni vagy leváltani a gazdasági társaságban,
  3. más módon irányíthatja a gazdasági társaságot,
  4. legalább 25%-os részesedésre jogosult a gazdasági tevékenység eredményéből az adott gazdasági társaságtól.

Egyszerűsítve általában a társ / tulajdonosokról, csendestársakról, részvényesekről és néhány esetben az ügyvezetőkről beszélhetünk.

 

Hogyan és hová kell regisztrálni?

A 2018 november 1. után alakult társaságoknál az alapítás során az alapítóknak kötelességük volt a cégbírósági bejegyzés során megnevezni a végső haszonélvezőket, tehát ezeket a gazdasági társaságokat ez a téma nem érinti. Felhívnánk azonban a figyelmet arra, hogy aki nincs tisztában azzal, hogy eleget tettek-e ennek a követelménynek, az járjon utána, mivel esetleges mulasztás esetén kockáztatják a büntetés kiróvását.

Azon cégek, melyek az említett 2018 november 1. előtt alakultak, azoknak kötelességük ezt a bejegyzést elvégezniük az illetékes cégbíróságon legkésőbb a türelmi idő végéig, amely 2019. december 31..

A végső haszonélvező a cégjegyzékbe bekerül ugyan, azonban nem lesz elérhető mindenki számára, tehát nem lesz nyilvános bejegyzés.

Az említett szabály kimondja azt is, hogy minden módosítást, amely a haszonélvezőt érinti jelenteni kell ugyanazon módon, mint az első bejegyzésnél.

 

Milyen adatokat kell bejegyeztetni?

  1. Név
  2. Születési szám vagy születési dátum
  3. Állandó lakcím
  4. Állampolgárság
  5. Igazolványszám
  6. Végső haszonélvezet módja 

Mi van ha nem regisztrálok?

Ezt senkinek nem ajánljuk, mivel a szankció elérheti a 3310,- EUR összegű büntetést is.

 

SUMMARUM

Tisztában vagyunk azzal, hogy a cégtulajdonosoknak ez egy újabb adminisztrációs terhet jelent, azonban arra való tekintettel, hogy arányaiban egy egyszerű folyamatról beszélünk, ellenben viszont az esetleges mulasztáskor a szankció magas, azt ajánljuk mindenkinek, hogy tegyenek eleget minél hamarabb ennek a kötelezettségnek. Amennyiben szakértőhöz fordulnának, 50-100,- EUR költséggel számolhatnak az ügyintézésért.

Írja meg Ön is véleményét!
Név
E-mail cím
Elküldöm a véleményem!
A Law&Business csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Law&Business Csapata