A törvényi és jogi szabályozások napról napra változnak. Rendkívül nehéz nyomon követni az éppen aktuális, már hatályba lépett jogszabályokat a tervezetekről ne is beszéljünk. Maradjon mindig naprakész és látogasson hétről hétre blog oldalunkra. Célunk, hogy közérthető módon, szakzsargon mentesen minőségi és hiteles információhoz juttassuk Önt.

Szlovák lakcímről általánosan

Szlovák lakcímről általánosan
2017-11-06

Szlovákiában a lakcím ügyintézés az idegenrendészeten kezdődik, ahol a lakcímet kérvényező személynek személyesen jelen kell lennie. Szükség van a kérvényező személy érvényes személyi igazolványára vagy útlevelére, 2db 3 x 3,5 cm méretű arcképet ábrázoló fényképre, kitöltött formanyomtatványra, felmutatás céljából 200,- EUR készpénzre, európai úniós egészségbiztosítási kártyára és a lakhelyet biztosító bérleti szerződésre vagy tulajdonlapra (amennyiben saját tulajdonban van az ingatlan). Fontos tudni, hogy habár általánosan Szlovákiában a bérleti szerződésen nem megkövetelt az aláírások hitelesítése, ezesetben külön törvényi rendelet van arról, hogy a bérleti szerződésen az aláírásokat hitelesíteni kell. Szlovákiában a hitelesítést anyakönyvvezető vagy közjegyző végezheti el.

 

A kérvény benyújtását követően az idegenrendészet értesíti a kérvényezőt a lakcímkártya megérkezéséről, amelyet személyesen lehet átvenni az illetékes járási idegenrendészeten. Elsőkörben a tartózkodási engedélyt legfeljebb 5 évre adják meg, amelyet a meghosszabításnál lehet határozatlan időre kérvényezni.

 

Ajánljuk, hogy az ügyintézéshez kérjenek segítséget olyan szolgáltatótól, aki jártas ezen témakörben és megfelelő gyakorlattal rendelkezik. Ebben az esetben szükség van egy hitelesített aláírással ellátott meghatalmazásra is. A szolgáltatás igénybevételének előnye, hogy szlovákul beszélő munkatárs ellátogat a kérvényezővel az illetékes idegenrendészetre és a lakcímkártya átvételét is bebiztosítják a kérvényezőnek, így nem kell másodszor is elutazni a járási idegenrendészetre. A kérvényezőnek nagy segítségére lehetnek ezen szolgáltatás mellett a szlovák bérleti szerződes elkészítésében és a lakhely keresésben is (akinek nincs saját ingatlanja Szlovákiában). A szolgáltatás összköltsége változó, általában az illetékekkel, 2x útiköltséggel a járási idegenrendészetre és a szolgáltatást nyújtó társaság díjával kell számolni, amely általában összesen 350-500 EUR körül mozog.

 

A fentebb leírtak az európai únión belüli állampolgárra, mint kérvényezőre vonatkoznak.

Írja meg Ön is véleményét!
Név
E-mail cím
Elküldöm a véleményem!
Elég birokratikusak a szlovákok a magyar emberekkel,egyébként nem értem miért kell Letelepedési engedélyt kérvényezni,amikor Magyarország és Szlovákia uniós országok
Szeremi istvàn | 2022-06-14 18:19:44
Szlovàk lakcímet szeretnék 3 hónapra
Tronicsek tamàs | 2019-10-18 18:01:46
Slovak lakcim utan erdeklonek hogy csinalnak e köszönom ? ? ?
Bucskó Zsolt | 2019-01-09 17:20:31
A Law&Business csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Law&Business Csapata