A törvényi és jogi szabályozások napról napra változnak. Rendkívül nehéz nyomon követni az éppen aktuális, már hatályba lépett jogszabályokat a tervezetekről ne is beszéljünk. Maradjon mindig naprakész és látogasson hétről hétre blog oldalunkra. Célunk, hogy közérthető módon, szakzsargon mentesen minőségi és hiteles információhoz juttassuk Önt.

Szlovák cégek ÁFA regisztrációjáról

Szlovák cégek ÁFA regisztrációjáról
2017-11-06

Új társaságok:

A szlovák Kft.-k alapesetben nem rendelkeznek EU-s adószámmal, csak általános adószámot kapnak, ezért nem vásárolhatnak nettóban, ill. nem igényelhetik vissza a kifizetett ÁFA-t. Ezen társaságok nem dolgoznak ÁFA-val és a számláik sem tartalmazzák az ÁFA-t. Kisebb forgalmú szolgáltatást végző társaságoknál ez előnyt is jelenthet, mivel a szolgáltatásuk így olcsóbb (nem emelkedik az ár az ÁFA tartalmával). A szlovák jogszabályzat értelmében, amennyiben a társaság eléri egymást követő 12 hónapon belül a 49.790,- EUR forgalmat (nem hasznot), kötelezettsége keletkezik arra, hogy az illetékes adóhivatalnál ÁFA regisztrációt nyújtson be, tehát ÁFA körbe lépjen.

 

  • §7 regisztráció, avagy fehér kártyás EU-s adószám:

Ez a forma nem ismert Magyarországon, legalábbis kevesen tudnak róla. Ez a forma külföldön teljes értékű EU-s adószámnak tűnik (a VIES rendszer szerint is) és nettós vásárlásra is jogosít, azonban Szlovákiában be kell fizetni a külföldön vásárolt árura és szolgáltatásra a szlovák 20%-os ÁFA-t. A szlovák ÁFA megfizetése kötelező, függetlenül attól, hogy az áru a társaság raktárkészletében marad, vagy eladásra kerül. Általában ezt úgy magyarázzuk, hogy a Szlovák állam felé megfizetett ÁFA beépül az eladási árba (mivel eladásnál a társaság úgy viselkedik mintha nem lenne ÁFA regisztrált és a számlán sincs ÁFA tartalom). Gyakori, hogy ez a rendszer előnyös a társaságoknak, mivel:

 

  • amennyiben egy társaság pl. Magyarországról vásárol árut, azt nettóban, 27%-al olcsóbban veszi meg, majd Szlovákiában befizeti a 20% ÁFA-t (így spórolt 7%-ot) és az árut végső felhasználóknak (fogyasztóknak) értékesíti, akik mindenképp megfizetnék az ÁFA-t, vagy
  • amennyiben egy társaság szolgáltatást végez és pl. Magyarországról vasarolja a szolgáltatáshoz szükséges kellékeket (számítástechnikai cikkek, iroda-berendezések stb.), azt nettóban, 27%-al olcsóbban veszi meg, majd Szlovákiában befizeti a 20% ÁFA-t (így spórolt 7%-ot).

 

Ez a forma nem előnyös az EU-s országok közti áru-forgalomnál, valamint akkor sem, ha a vásárló partnerek ÁFA regisztráltak. Az eladott árut nem lehet nettóban értékesíteni, valamint az eladott áruból a vásárló partner nem tudja az ÁFA-t visszaigényelni.

  

  • §4, avagy rózsaszín kártyás teljes értékű EU-s adószám:

Ez a Magyarországon is ismert verzió. Nettós áruforgalmat és szolgáltatást biztosít az EU-s tagállamokon belüli partnerek között (amelyek szintén EU-s adószámmal rendelkeznek). A raktárkészletben nem áll az ÁFA mértéke. A társaság tulajdonában lévő gépkocsik (személygépkocsik is) teljes ÁFA-ja visszaigényelhető, valamint üzemanyag ÁFA-ja is (benzin, gázolaj, gáz).

 

Fontos tudni! Új szlovák társaságot nem lehet ilyen ÁFA regisztrációval ellátni, mivel indokolni kell, hogy miért van szüksége ilyen adószámra. Az indokokat törvény szabályozza, ilyen pl. a már meglévő gazdasági tevékenység (áruforgalom, szolgáltatási tevékenység lebonyolítása, haszon kimutatása stb.), EU-s adószámmal rendelkező megbízható partnerek mejelölése, üzleti terv elkészítése, kérdőív megválaszolása, formanyomtatványok leadása, stb.. Ez a folyamat Szlovákiában legalább 2-3 hónapot vesz igénybe és jelentős kiadásokkal jár (székhely, könyvelés, nyereségadó stb.). Ez az oka, amiért a kész, rózsaszínkártyás társaságok lényegesen drágábbak, mint egy új cég megalapítása, vagy kész, fehér kártyás cégek megvásárlása. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy kész cég vásárlásakor ügyelni kell a biztonságra. Igaz, az adóügyi elmaradások az állami szervekkel szemben lekérhetőek, a könyvelés helyessége felülvizsgálható (viszont jelentős ismereteket követel), de, hogy minden dokumentum le lett-e adva a könyvelőnek és nem “bukkan” fel a későbbiekben adóság, arra sajnos nincs garancia. Az említett okokból nem érdemes spórolni, megbízható forrásból és garanciával szabad csak kész céget vásárolni (pl. ügyvédi garanciával).

Írja meg Ön is véleményét!
Név
E-mail cím
Elküldöm a véleményem!
A Law&Business csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Law&Business Csapata