A törvényi és jogi szabályozások napról napra változnak. Rendkívül nehéz nyomon követni az éppen aktuális, már hatályba lépett jogszabályokat a tervezetekről ne is beszéljünk. Maradjon mindig naprakész és látogasson hétről hétre blog oldalunkra. Célunk, hogy közérthető módon, szakzsargon mentesen minőségi és hiteles információhoz juttassuk Önt.

Dióhéjban a szlovák cégalapításról és annak illetékeiről

Dióhéjban a szlovák cégalapításról és annak illetékeiről
2018-07-16

Előfordul a professzionális segítséget nem igénybevevő vállalkozóknál, hogy a szlovák cégalapítás költségei túllépik a tervezett keretet a procedúra végére. Vélhetően Ön sem kedveli a kellemetlen meglepetéseket, ezért úgy döntöttünk, írunk egy bejegyzést a szlovák cégalapításról és annak illetékeiről. Tartson velünk és tanuljon!

 

Első körben fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy mi mindenképpen javasoljuk ügyvéd bevonását is a folyamatba –még ha hivatalosan ügyvéd közbenjárása nem is kötelező, ez ugyanis általában garanciát jelent a minőségre. A cégalapítás dokumentumait az ügyvéd nem tudja ellenjegyezni, így ezzel anyakönyvvezetőhöz vagy közjegyzőhöz fordulhatunk.

 

Fontos lehet még – és általában minden, a cégalapításról szóló első konzultáció fő témája –, hogy mivel fog foglalkozni a cégünk. Általánosan elmondható, hogy Szlovákiában a tevékenységi körök bővebbek és lazábbak, de mindenképp nagy eltérés van a magyar rendszertől. Fontos, hogy első körben megbizonyosodjunk arról, hogy az ajánlott tevékenységi körök tartalmazzák-e a cég jövőbeli működési tevékenységeit – nagy büntetéseket kockáztatunk meg ugyanis, ha nem.

 

Most pedig térjünk a lényegre, a szlovák cégalapítás költségeire. A cégalapítás mindig, minden körülmények közt illetékköteles, így ezt nem úszhatjuk meg. Nézzük is sorban őket!

 

Cégalapítás 

A cégalapítás díja 300 EUR, melyet további ÁFA nem terhel. Nagyot spórolhatunk azonban, ha az alapítást elektronikus ügyfélkapun keresztül végezzük, így ugyanis mindössze 150 EUR terhel minket.

 

Cégmódosítás 

Ha a már meglévő cégünkben bárminemű változtatásra, például a cégnév vagy székhely módosítására, a tevekénységek módosítására, törlésére vagy az ügyvezető, esetleg tulajdonos változtatására szorulunk, ez esetben 66 EUR költség terhel minket. A procedúra díja a módosítás esetében felére, azaz 33 EUR-ra csökken, ha azt elektronikus ügyfélkapun keresztül intézzük. 

 

Aláírások hitelesítése 

Az ügyvéd által készített dokumentumokat anyakönyvvezetőnél vagy közjegyzőnél kell hitelesíteni. Ennek díja az anyakönyvvezetőnél 2 EUR, míg a közjegyzőnél nagyjából 2,8 EUR aláírásonként. 

 

Erkölcsi bizonyítvány fordítása 

Minden ügyvezetőnek rendelkeznie kell erkölcsi bizonyítvánnyal, ezért ennek lefordíttatását is el kell intéznünk. A szlovák cégbíróság csak hiteles fordítást fogad el, ennek díja pedig nagyjából 20 EUR. 

 

Amennyiben megválaszolatlan kérdései vannak a szlovák cégalapítással, cégmódosítással, vagy cégszékhellyel kapcsolatban, esetleg szlovák céges autóra van szüksége, bátran forduljon hozzánk és legyen vendégünk egy díjmentes konzultációra, ahol minden ezirányú kérdését készséggel megválaszoljuk! A jelentkezéshez nincs más dolga, mint kattintson IDE! Várjuk. 

Írja meg Ön is véleményét!
Név
E-mail cím
Elküldöm a véleményem!
A Law&Business csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Law&Business Csapata